Înțelegerea prescripției pentru ochelari

Când vine vorba de obținerea ochelarilor noi, mulți se simt copleșiți de informațiile tehnice dintr-o rețetă oftalmologică. Cu toate acestea, înțelegerea unor concepte de bază poate face procesul mult mai ușor și mai clar. Iată câteva lucruri simple pe care oricine ar trebui să le înțeleagă atunci când citește o rețetă de ochelari:

1. Dioptrii sferice (SPH):

Dioptriile sferice (SPH) indică cât de mult trebuie să fie corectată vederea ta. Un număr negativ (ex: -2.50) înseamnă că ai miopie, iar un număr pozitiv (ex: +1.00) înseamnă că ai hipermetropie.

2. Cilindrul (CYL) și axul:

Cilindrul (CYL) și axul sunt utilizate pentru a corecta astigmatismul, o afecțiune în care cornea ochiului nu are o formă regulată. Cilindrul indică gradul de astigmatism, iar axul arată direcția corectă pentru corectarea acestuia.

3. Adiția pentru presbiopie (ADD):

Dacă vei vedea acest termen pe rețeta ta, înseamnă că ai presbiopie. Adiția pentru presbiopie indică dioptriile adăugate la cele sferice pentru a corecta dificultățile de vedere la distanțe mici, care apar odată cu înaintarea în vârstă.

4. Prisma:

Prisma poate fi menționată în rețetă dacă ai o deviație oculară sau strabism.

4. Distanța interpupilară (DP):

Distanța interpupilară este distanța dintre centrul unei pupile și centrul celeilalte. Este importantă pentru a asigura o aliniere corectă a lentilelor ochelarilor cu ochii tăi.

Este bine să știi aceste aspecte de bază când citești rețeta ochelarilor tăi, însă personalul din optica oftalmologică este cel care se va ocupa de interpretarea corectă a tuturor detaliilor și de a te ghida în alegerea celor mai potriviți ochelari pentru nevoile tale. Dacă ai întrebări sau nelămuriri, nu ezita să le adresezi!

You have successfully subscribed!
This email has been registered