undefined

1. Dimensiunea ramei

Dacă ești purtător de ochelari sau ai deja o pereche de ochelari de soare, dimensiunile ramei tale sau a ochelarilor de soare ar trebui să fie notate pe interiorul unuia dintre brațe. Pornind de la dimensiunile ramei tale, poți folosi un liniar și să măsori diferențele în milimetrii. Dacă nu ai mai purtat ochelari, poți să rogi pe cineva să îți împrumute o pereche să îți dai seama de mărimile unei rame sau să măsori cu liniarul în milimetrii cât de lată sau înaltă este rama pe care dorești să o achiziționezi. În secțiunea de "Explicații dimensiuni" la fiecare produs în parte, ai explicat mai exact unde trebuie să te uiti și ce înseamnă fiecare dimensiune.

2. Tipuri de rame

Contur întreg

Ramele cu contur întreg, fie ele din acetat sau metal, sunt rame care au contur de jur împrejurul lentilelor. Unul din avantajele ramelor cu contur întreg este acela că pe acest tip de rame se pot monta orice tip de lentile: sticlă, plastic și orice indice de refracție (nu necesită un montaj special). Ramele din acetat cu contur întreg ascund bine grosimea, atunci când dioptriile sunt mai mari. 

Fir/ Fir metalic

Ramele în fir sau semi-ramă sunt acele rame care au contur doar în partea de sus.
Ramele cu fir metalic arată ca o ramă de metal cu contur întreg dar lentilele se montează prin aceeași metodă ca la ramele în fir sau semi-ramă. Aceste rame au nevoie de lentile de plastic dintr-un material mai rezistent pentru montaj sau lentile din policarbonat.   

Capse/șurub

Ramele în capse sau șurub sunt acele rame care nu au contur deloc. Lentila este prinsă de brațele și șaua nazală a ramei ori prin capse, ori prin șurub. Acest tip de rame necesită un montaj special și au nevoie de lentile de plastic dintr-un material mai rezistent. Ramele în capse/șurub sunt cele mai ușoare și cele mai discrete rame și contrar credințelor, acestea sunt foarte rezistente, manevrate corespunzător. 

3. Alegerea ramei în funcție de forma feței

Fața rotundă

Fețele rotunde sunt în general echilibrate ca lungime și lățime, cu obraji rotunzi și fruntea lată. Dacă fața ta este rotundă, alege rame dreptunghiulare, cu unghiuri și linii pronunțate care creează senzația unui chip alungit și asigură-te că linia de jos a ramelor ajunge chiar deasupra pomeților. Poți opta pentru rame cu puntea nazală de altă culoare care fac ochii să pară puțin mai îndepărtați. 

Triunghiulară

La persoanele care au fața triunghiulară maxilarul este mai lat iar fruntea mai îngustă. Pentru a echilibra aceste caracteristici ramele trebuie să fie ușor mai late decât maxilarul și cu partea de sus mai evidentă. Ramele tip "Cat Eye" sau cele cu partea de sus mai groasă tip "Browline" se potrivesc cel mai bine trăsăturilor tale.

Fața pătrată

Persoanele cu fața pătrată au linia maxilarului, fruntea și pomeții aproximativ de aceeași lățime iar unghiurile feței sunt mai ascuțite. Alege rame rotunde sau ovale care îmblânzesc trăsăturile dure ale chipului. Asigură-te că lățimea ramei este ușor mai mare decât cea a pomeților. Ramele subțiri te avantajează pentru că nu aglomerează fața și creează senzația de armonie. 

În formă de inimă

Fața în formă de inimă se caracterizează printr-o frunte mai lată și o bărbie mai îngustă. Pentru a echilibra trăsăturile feței alege rame cu partea inferioară mai accentuată sau cu detalii în această zonă. Alege rame mai late decât zona frunții tip "Wayfarer" sau forme modificate a acestui model.

4. Alegerea ramei în funcție de culoarea părului

Pentru un efect estetic plăcut e important să alegem rama de ochelari și în funcție de culoarea părului. Culoarea părului poate fi considerată rece sau caldă. Astfel, blondul auriu, roșcat, șaten deschis sunt considerate culori calde în timp de brunetul, blondul platinat sau alb sunt considerate culori reci.
Dacă părul tău este într-o nuanță rece alege rame negre, albastre, argintii, gri sau tot ce e o nuanță rece.
Pentru un păr în culori calde alege rame maro deschis, roșu aprins, albastru aprins, aurii, transparente sau portocaliu. 

5. Alegerea ramei în funcție de culoarea ochilor

Ochi albaștri: Ochii albaștri sunt bine puși în valoare de culori contrastante precum auriu, maro sau variații de bej sau roz, care oferă luminozitate chipului. Pentru un look mai îndrăzneț, alege o culoare precum violet sau albastru aprins.

Ochi verzi: Persoanele cu ochi verzi pot alege rame de ochelari în nuanțe calde sau cafenii ca auriu, maro deschis sau portocaliu sau pot merge pe variantă contrastantă, alegând o nuanță de prună. Pentru un efect intens și un look ce nu poate trece neobservat, roșul este cea mai bună alegere.
Pentru cei care au tenul foarte deschis la culoare și ochii verzi pot alege ochelari cu rame metalice subțiri sau în capse, pentru un look discret.

Ochi căprui: Ochii caprui pot fi puși în evidență cu o nuanță de mov sau albastru. Pentru a intensifica privirea, poți alege nuanțe complementare de ciocolatiu sau portocaliu.

6. Alegerea ramei în funcție de dioptrie

Ochelarii pentru citit
Pentru ochelarii de citit este recomandat să alegeți o ramă mai îngustă pentru a vă fi mai ușor să priviți peste ea atunci când priviți la distanță.

Ochelarii pentru distanță
Pentru ochelarii de distanță sau cu port permanent este recomandat să se aleagă o ramă mai înaltă pentru a nu vă limita câmpul vizual.

Ramele pentru miopie cu dioptrii mari
Lentilele pentru miopie, notate cu semnul sferei "-" sunt groase pe margini și mai subțiri în centru. Recomandăm alegerea ramei cât mai îngustă, rotundă sau din acetat, pentru ca prin șlefuirea lentilelor să se îndepărteze porțiunea groasă sau să o ascundă.

Ramele pentru hipermetropie cu dioptrii mari
Lentilele pentru hipermetropie, notate cu semnul sferei "+" sunt groase în centru și mai subțiri pe margini. Recomandăm alegerea unei rame cât mai înalte sau mai late ca acestea să cuprindă marginea lentilei (zona în care aceasta este mai subțire).

Alegerea ramelor pentru lentile progresive
Dacă aveți nevoie de o ramă de ochelari pentru lentile progresive, vă recomandăm să alegeți rame din metal ce se pot regla cu ușurință de câtre specialiștii din optică. De asemenea, alegeți rame cu o înălțime de minim 30 mm.