Conjunctivita reprezinta inflamatia sau infectia conjunctivei. Ea poate afecta unul sau ambii ochi. Unele forme de conjunctivita pot fi extrem de contagioase si usor de raspandit. 

Conjunctivita  poate fi cauzată de o infectie bacteriana sau virala. Ea poate aparea, de asemenea, din cauza unei reactii alergice la iritantii din aer, cum sunt polenul sau fumul, clorul din bazinele de inot sau ingrediente ale produselor cosmetice sau alte produse care vin in contact cu ochii. 

Simptomele conjunctivite: senzație de nisip, de mancarime sau arsura in unul sau in ambii ochi, secretii groase la nivelul unui ochi sau a ambilor ochi, lacrimare excesiva, pleoape umflate, inrosirea mucoasei conjunctivale si sensibilitate crescuta la lumina.

Cauza aparitiei conjunctivitei variaza in functie de agentul declansator. Exista trei categorii principale de conjunctivita: infectioasa, alergica sau chimica.

Conjunctivita infectioasa:este adesea cauzata de bacterii streptococicesau stafilococice prezente in sistemul respirator sau in propria piele. De asemenea, infectia poate aparea prin transmiterea acesteia de la insecte, igiena precara, contactul fizic cu alte persoane sau utilizarea produselor de machiaj pentru ochi contaminate.

Conjunctivita alergica:apare mai frecvent in randul persoanelor care au deja alergii sezoniere si care, la un moment dat, vin in contact cu o substanta care declanseaza o reactie alergica la nivelul ochilor.

Conjunctivita chimica: poate fi cauzata de iritanti, cum ar fi poluarea aerului, clorul din piscine si expunerea la substante chimice nocive.

Odata ce infectia a fost diagnosticata, urmati cateva sfaturi utile: nu atingeti ochii cu mainile, spălați-va bine si in mod frecvent pe maini, schimbati prosopul in fiecare zi si nu il folositi la comun, renuntati la cosmeticele pentru ochi, in special la rimel, nu folositi produsele cosmetice pentru ochi sau alte produse de ingrijire personala ale altei persoane, urmati intocmai sfaturile specialistului referitoare la ingrijirea si intreținerea lentilelor de contact.

Conjunctivita poate fi diagnosticata printr-un examen oftalmologic complet. Oftalmologul poate determina daca aveti conjunctivita si va poate recomanda optiunile de tratament.