Viciile de refractie sunt acele afectiuni ale ochiului, care apar atunci cand razele de lumina care intra in ochi nu sunt focalizate corespunzator pe retină. De cele mai multe ori, ele sunt pricipalul motiv pentru care apelam la optometrist sau medicul oftalmolog si sunt foarte comune, indiferent de varsta.

Lumea din jurul nostru o vedem datorita modului in care ochii nostri refracta lumina. Viciile de refractie impiedica ochiul sa focalizeze lumina in mod corespunzator si cauzeaza vederea incetosata. Viciile de refractie sunt miopia, hipermetropia si astigmatismul. Acestea pot fi corectate cu ochelari, cu lentile de contact sau cu ajutorul chirurgiei.

Miopia este una dintre cele mai frecvente vicii de refractie. Pricipalele simptome ale miopiei sunt vederea incetosata, oboseala la nivelul ochilor sau durere de cap. Miopia face ca obiectele aflate la distanta sa devina neclare. In cazul in care ochiul este prea lung, lumina este focalizata in fata retinei, cauzand miopie. Cei care sufera de miopie vad bine la apropiere dar nu vad bine la distanta. Ochelarii de vedere, lentilele de contact sau chirurgia refractiva sunt cele mai obisnuite modalitati prin care se corecteaza miopia.

miopia

 

Daca ochiul este prea scurt, lumina este focalizata in spatele retinei, iar acest lucru duce la hipermetropie. Vederea incetosata la apropiere sau oboseala neobisnuita a ochilor atunci cand citim sau avem activitati de aproape pot fi un simptom al hipermetropiei. In cazurile severe, chiar si obiectele indepartate pot aparea neclare. La fel ca si in cazul miopiei, hipermetropia poate fi corectata cu ajutorul ochelarilor de vedere, al lentilelor de contact sau cu ajutorul chirurgiei refractive.

Astigmatismul este un alt viciu de refractie, cauzat de obicei de o forma neregulata a corneei. In cazul astigmatismului, razele de lumina nu se focalizeaza pe retina intr-un singur punct pentru a determina o vedere clara, indiferent de distanta la care se afla obiectul respectiv de ochi. Astfel, persoanele cu astigmatism vad in ceata la toate distantele. O persoana poate suferi de miopie sau hipermetropie si sa aiba sau să nu aiba astigmatism. Astigmatismul poate fi corectat cu ochelari, lentile de contact sau chirurgie refractiva.

Pentru a identifica tipul de viciu de refractie este necesara o consultatie la medicul oftalmolog sau optometrist. Examinările oftalmologice regulate sunt necesare inca din copilărie, pentru a identifica si a corecta din timp eventualele vicii de refractie.