Lentilele progresive sunt acele lentile care permit vederea cu o singură pereche de ochelari la distanță, intermediar și aproape, eliminând astfel disconfortul de a avea mai multe perechi de ochelari.

Performanțele lentilelor progresive s-au îmbunătățit mult de la primele generații de lentile.Cu toate acestea, lentilele progresive standard se bazează pe comprimisul făcut între câmpuri vizuale largi și limitarea efectului de "valuri".În anul 2012 Essilor lanseaza revoluționara gamă de lentile progresive Varilux S Series cu care a obțnut și prestigiosul premiu internațional Silmo D'Or, care elimină acest compromis cu cele doua tehnologii de vârf : Nanoptix și SynchronEyes.

Nanoptix reconcepe în întregime structura fundamentală a lentilelor, în timpul calculării lor, oferind mai multă libertate în gestionarea efectului de "valuri". În loc să considere lentila ca un întreg, Varilux S Series este prima lentilî calculatî din mii de elemente virtuale de mici dimensiuni.

În timpul calculării lentilei Varilux S Series, lungimea şi pozitia fiecarui element sunt optimizate:

  • Lungimea fiecarui element este calculată  pentru a corespunde designului optic dorit și dioptriei necesare
  • Poziția fiecărui element este calculată pentru a da forma lentilei.
  • Lentila se prelucreaza punct cu punct, asigurandu-se continuitatea suprafeței. 

Măsuratorile realizate în laborator de departamentul de cercertare și dezvoltare arată că la Varilux S Series efectul de "valuri" este redus cu până la 90% în comparatie cu lentilele premium ale principalilor competitori. 

Bazandu-se pe cele mai avansate cercetari, inovația SynchronEyes ia in calcul diferențele fiziologice dintre cei doi ochi. Având în vedere calitatea imaginilor de pe retina ochiului drept și a ochiului stang, care influenșează câmpurile vizuale binoculare, calculul celor două lentile este sincronizat.

Cu Varilux S Series, pentru prima dată, calculul lentilei ochiului drept și a celui pentru ochiul stâng se face sincronizat, ținându-se cont de diferențele de prescriptie dintre cei doi ochi. Astfel dacă privim prin  zonele laterale, privirea intersectează lentila stângă și cea dreaptă în zone cu performante optice asemanatoare. Imaginile retinale din dreapta şi din stânga au o calitate asemănătoare, asigurând echilibrul binocular. Purtătorii de ochelari se bucură de un unghi vizual larg, chiar şi atunci când diferenţa de prescripţie dintre cei doi ochi e semnificativă. 

Avantajele aduse de SynchronEyes au fost demonstrate de testele efectuate de departamentul de cercetare şi dezvoltare: rezultatele arată că Varilux® S Series oferă câmpuri vizuale binoculare cu 50% mai largi în comparaţie cu celelalte lentile progresive premium de pe piaţă.

Vederea cu ambii ochi oferă numeroase avantaje, în comparaţie cu vederea monoculară: un câmp vizual mai larg, o performanţă mai bună din punct de vedere al detectării sau al diferenţierii vizuale, o percepţie 3D mai bună şi o poziţionare mai precisă a  obiectelor în spaţiu.

Capacitatea binoculară a sistemului vizual se bazează pe analiza fină pe care creierul o face atât asupra diferenţelor, cât şi a asemănărilor dintre imagini. Faptul că vedem lumea cu ambii ochi produce un mecanism triplu: vedere simultană, fuziunea realizată atunci când imaginile sunt destul de asemănătoare, şi efectul stereoscopic datorită analizei micilor diferenţe dintre cele 2 imagini.

Pentru prima dată în industria oftalmică, o personalizare binoculară a unei lentile progresive se bazează pe vederea cu ochiul dominant, ceea ce duce la un design cu totul nou şi la o performanţă de neîntrecut, ce dă acces la cea de-a 4-a dimensiune a avantajelor vizuale: un timp de reacţie îmbunătăţit pentru o vedere instantanee fără limite.

În vârful gamei Varilux® S Series, lentilele Varilux S 4D revoluţionează lumea lentilelor progresive personalizate,  integrând pentru prima dată dimensiunea temporală. La parametrii de personalizare deja existenţi am adăugat vederea cu ochiul dominant. 

Aşa cum suntem dreptaci sau stângaci, cu toţii avem un ochi dominant care ne influenţează semnificativ vederea. Determinarea ochiului dominant este necesară pentru o percepţie vizuală optimă. Datorită acestei măsurători, purtătorii de ochelari experimentează pentru prima dată maximum de libertate vizuală în orice direcţie şi pe orice distanţă.

4D Technology aduce în plus faţă de vederea fără limite o experienţă vizuală mai ageră, oferind o reacţie rapidă pe care cu toţii ne-o dorim. 

Lentilele progresive Varilux® S 4D, total personalizate, în funcţie de vederea fiecăruia, sunt disponibile la specialişii Varilux®cu Visioffice.

4D Technology™ adapează designul binocular al lentilelor în funcţie de ochiul dominant, ce are un rol esenţial în timpul de răspuns. In acest fel se asigură vederea instantanee fără limite.

În viaţa de zi cu zi, ochiul dominant este primul care distinge obiectele. Respectând rolul principal al ochiului dominant în calcularea lentilei, 4D Technology™ îmbunătăţeşte timpul de reacţie al fiecărui purtător.

Varilux S Series s-a plasat pe locul 1 la toate categoriile de performanţe pentru lentile progresive. Şi în special:

  • Varilux® S Series este Numărul 1 în condiţii de mişcare
  • Varilux S Series este Numărul 1 în ceea ce priveşte calitatea vederii şi câmpurile vizuale

"Nu mai am senzaţia aceea de neclaritate, atunci când îmi întorc capul."

"Nu mai văd lucrurile distorsionat."

"Nu mai trebuie să-mi mişc mereu capul, ca să pot fixa o imagine."

"O claritate incredibilă, totul rămâne clar chiar şi pe margini, cât cuprind cu ochii."

 

Sursa: www.essilor.ro