Dupa varsta de 40 de ani, cele mai multe persoane intalnesc dificultate la vederea de aproape si au tendinta de a indeparta obiectul pentru a-l vedea mai bine. De ce se intampla asta?

Dupa varsta de 40 de ani apare prezbiopia. Prezbiopia apare atunci cand cristalinul isi pierde elasticitatea si nu isi mai poate bomba suprafata pentru a creste refractia cand se doreste a privi la aproape .Deci prezbiopia este pierderea ( treptata) a capacitatii ochiului de a focaliza obiectele la distante apropiate.In general, persoanele cu hipermetropie simt acest lucru mai intens, pentru ca pentru a vedea bine la aproape au nevoie de o a doua perehe de ochelari, de lentile bifocale sau progresive. Persoanele cu miopie pot rezolva problema temporar citind fara ochelari.Iar daca nu ai avut nevoie de ochelari, dupa varsta de 40 de ani vei avea nevoie pentru vederea de aproape.

Prezbiopia se stabilizeaza in jurul varstei de 60 de ani. Pana atunci dioptria se va schimba. Cand simti ca ochelarii pe care ii ai nu te mai ajuta, e timpul pentru un nou consult.

Prezbiopii care au deja o pereche de ochelari pentru distanta pot opta pentru diferite tipuri de corectie:

  • Doua perechi de ochelari: acest lucru poate fi destul de incomod.Sa iti schimbi ochelarii toata ziua este epuizant pentru cele mai multe persoane.Imagineaza-ti sa mergi pe strada, purtand ochelarii de distanta.Primesti un pliant care ai vrea sa il citesti, trebuie sa iti schimbi ochelarii cu cei pentru vederea de aproape.Vrei sa iti continui drumul, ii schimbi iar cu cei de distanta.Iti suna telefonul, schimbi iar cu cei de aproape.Si povestea continua toata ziua.De aceea, cei mai multi prezbiopi opteaza pentru alte solutii, mai confortabile.
  • O perehe de ochelari cu lentile bifocale.Lentilele bifocale corecteaza vederea la aproape si la citit.In partea de jos a lentilei se gaseste o "pastila" fiind singurul loc prin care vederea la citit este buna.In partea de sus a lentilei purtatorul vede bine la distanta.
  • O pereche de ochelari cu lentile progresive.Este cea mai practica pereche de ochelari.Fata de bifocal, lentila progresiva are o distanta in plus.In partea de sus a lentilei purtatorul vede bine la distanta, in partea de jos vede bine la citit iar prin zona de mijloc al lentilei vederea este buna la o distanta intermediara.Acomodarea cu lentilele progresiva este putin mai dificila, in functie de calitatea lentilei.Pe piata, se gasesc lentile progresive atat de performante incat acomodarea este instantanee.