Se cunosc deja efectele nocive ale soarelui asupra pielii. Insa putini stiu cat de periculos este acesta pentru ochii nostrii. Asa cum ne protejam pielea cu creme atunci cand stam la soare,  asa e important sa ne protejam si ochii. Ne petrecem foarte mult timp in aer liber, in lumina soarelui. E important sa ne protejam ochii impotriva radiatiilor UVA și UVB cu lentile de calitate. Cele mai cunoscute efecte ale expunerii la radiatii UV la nivelul ochilor sunt: cataracta, degenerescenta maculara, fotokeratita, fotoconjunctivita si pterigionul, iar efectele negative sunt atat la nivel estetic dar in special la nivelul calitatii vederii. Radiatiile UV pot deteriora tesuturile de la suprafata ochiului, precum si corneea si cristalinul. Ochelarii de soare ne ofera protectia ochilor impotriva radiatiilor daunatoare si a razelor ultraviolete. Protectia se realizeaza cu ochelari de soare de calitate, de aceea este important sa alegem ochelarii de soare din magazine specializate si nu de la tarabe, acestia din urma fiind un real pericol pentru sanatatea ochiior nostrii si pot sa ne afecteze vederea in mod ireversibil.

CUM ALEGEM OCHELARII DE SOARE?
In functie de activitatile noastre principale, de preferintele noastre sau de nevoile noastre, pe piata se gasesc ochelari de soare cu diferite nuante de culori ale lentilelor. Lentilele gri sau negre reduc cantitatea generala de lumina, fiind lentilele cele mai inchise la culoare. Lentilele galbene, portocalii sau aurii reduc cantitatea de lumina albastra ce ajunge la ochi. Lumina albastra are tendinta de a crea un halou luminos in jurul obiectelor. Lentilele maro au o nuanta calda si absorb lumina de frecventa inalta. Acestia sunt recomandati in special la condus. Lentilele verzi filtreaza lumina albastra, pastreaza cel mai bine culorile naturale si ofera cel mai inalt contrast si acuitate vizuala. Lentilele mov sau roz ofera cel mai bun contrast a culorilor pe un fond verde sau albastru. De aceea aceste lentile sunt cea mai buna alegere atunci cand mergem la vanatoare, pescuit sau alte sporturi pe apa. Categoriile lentilelor se refera la cantitatea de lumina transmisa prin lentila. Categoria 0 are o transmitanta vizuala de 80-100% si sunt eficienti pe vreme cu nori, fara soare, fiind cele mai deschise la culoare lentile.
Categoria 1 are o transmitanta vizuala de 43-80% si sunt recomandati pe vreme cu nori si putin soare. Ochelarii de soare categoria 2, cu trasmitanta vizuala 18-43% sunt folositi atunci cand soarele este moderat. Categoria 3 este cea mai frecventa categorie intalnita la ochelarii de soare, are o transmitanta vizuala de 8-18% si sunt utili in caz de soare puternic si medii ce pot cauze reflexii (apa, nisip, asfalt). Lentilele pentru ochelari de soare de categoria 4 sunt cele mai inchise la culoare lentile, avand o transmitanta vizuala intre 3-8%, sunt recomandati in caz de soare puternic si zapada si contraindicati la condus.

LENTILELE CU POLARIZARE - La inceput, ochelarii de soare cu lentile polarizante erau populari printre pescari si cei care lucrau pe ambarcatiuni, datorita faptului ca acestia reduc efectul de stralucire al luminii reflectate de suprafata apei. Astazi, ochelarii de soare cu lentile polarizante au devenit foarte populari si preferati in special de persoanele care practica sporturi in aer liber. Ochelarii de soare cu lentile polarizante pot fi utilizati si de soferii auto, datorita faptului ca reduc efectul de stralucire care apare pe suprafete plane precum suprafata drumului sau capota masinii. Pentru persoanele care au nevoie de lentile progresive, se pot realiza lentile progresive de soare cu polarizare. Astfel, vederea confortabila la toate distantele nu mai reprezinta o problema. Persoanele cu sensibilitate excesiva la lumina pot folosi ochelari de soare cu lentile polarizante si in incapere, atunci cand anumite situații o cer, cum ar fi de exemplu perioada de dupa o operatie de cataracta.

LENTILE CU FILTRU UV - Impresia ca suntem protejati de radiatiile UV atunci cand este innorat este gresita deoarece razele ultraviolete ale soarelui nu pot fi percepute si ele patrund chiar si prin nori. Radiatiile UV sunt foarte nocive pentru ochi, putand provoca daune permanente retinei si corneei. Expunerea prelungita la soare poate provoca arsuri solare la nivelul ochiilor ce apar de cele mai multe ori cu simptome neplacute ca senzatia de intepatura, usturime, lacrimare abundenta, vedere neclara, fotofobie, durere sau inrosirea corneei. Este important sa ne protejam ochii cu lentile de calitate si sunt contraindicati ochelarii achizitionati de la tarabe care nu fac decat sa permita razelor solare sa treaca si sunt foarte periculosi pentru ca fac pupila sa se dilate, ceea ce permite radiatiilor sa intre intr-o cantitate mai mare in ochi. Protectia UV nu este legata de nuanta lentilelor de ochelari de soare, astfel incat putem alege orice culoare de lentile ne place si de care avem nevoie.

LENTILELE OGLINDA - Se stie ca lentilele oglinda asigura un confort sporit, limitand cantitatea de lumina care patrunde in ochi. Pentru persoanele ce practica activitati in conditii de luminozitate crescuta, de exemplu persoanele care schiaza sau practica sporturi pe apa, ochelarii de soare cu lentile oglinda reprezinta cea mai buna solutie. Culoarea pe care o alegem nu influenteaza perceptia culorilor, cea care determina modul in care vedem culorile este nuanta lentilelor de sub tratamentul oglinda. Alegerea culorii in cazul lentilelor oglinda este o decizie pur estetica.

LENTILE DE SOARE CU ANTI-REFLEX - Stratul anti-reflex reduce reflexia luminii data de suprafața lentilei. Modelele de ochelari de soare cu tratament antireflex reduc lumina orbitoare si deranjanta a soarelui, sporesc vizibilitatea si imbunatatesc confortul optic cum ar fi sofatul in conditii de lumina care bate din lateral sau din spate sau pe timp de iarna, cand lumina reflectata de la zapada poate sa fie foarte suparatoare. In plus, lentilele de soare cu strat anti-reflex au o rezistenta sporita la deteriorari cauzate de actiuni mecanice (zgarieturi, frecari etc.).