Mai devreme sau mai tarziu, pentru fiecare dintre noi, apare nevoia ochelarilor de vedere. In ziua de azi la achizitionarea unei perechi de ochelari trebuie sa alegem dintr-o gama foarte larga de produse. Atunci cand achizitionam ochelarii de vedere, lentilele si ramele pe care le alegem pentru ochelarii nostrii determina confortul si protectia pe care dorim sa le avem. Ramele sunt importante din punct de vedere al aspectului si al confortului, dar lentilele pe care le alegem sunt cheia pentru o vedere perfecta. Una dintre erorile pe care le facem de multe ori când achizitionam o pereche de ochelari de vedere este faptul ca nu acordam indeajunsa atentie lentilelor. Perechea perfecta de ochelari trebuie sa ne ofere cea mai buna claritate, cea mai buna protecție, cel mai bun confort si sa aiba un aspect estetic placut. Achizitionarea lentilelor pentru ochelari poate parea descurajanta datorita multiplelor variante disponibile si pentru ca trebuie sa tinem cont de mai multi factori ca materialul lentilelor, indicele de refractie sau tratamentele aplicate. Trebuie sa ne informam din surse de incredere asupra caracteristicilor esentiale ale fiecarui tip de lentile si sa le alegem pe cele potrivite nevoilor, stilului nostru de viata si preferintelor noastre si astfel ne vom bucura de o vedere clara și naturala, in fiecare zi!

CONTROLUL OFTALMOLOGIC
Vizita la cabinetul oftalmologic este esentiala pentru sanatatea ochiilor si nu ar trebui neglijata. Vederea incetosata, durerea de cap, o stare de ameteala sau oboseala oculara sunt semne care indica prezenta unei afectiuni oculare. Principalele cauze ale vederii incetosate sunt viciile de refractie (miopia, hipermetropia, astigmatismul) sau prezbiopia. Cand unul dintre aceste simptome apar este necesara o consultatie la medicul oftalmolog sau optometrist. Putem intretine sanatatea ochilor cu o simpla vizita anuala la optometrist si astfel nu va trebui sa suportam simptomele neplacute ale unei afectiuni oculare.

INDICELE DE REFRACTIE
Indicele de refractie a lentilei reprezinta gradul de subtiere a acesteia. Lentilele de ochelari cu indice de refractie ridicat sunt cea mai potrivita alegere atunci cand ne dorim o pereche de ochelari cu lentile confortabile, atractive, mai subtiri si mai usoare decat cele conventionale. Aceste lentile sunt recomandate in special in dioptriile mari, unde lentilele sunt mai groase. Lentilele din plastic cu indice de refractie ridicat reflecta lumina mult mai eficient, ceea ce înseamnă mai putin material necesar pentru a corecta acelasi tip de eroare de refractie, rezultand lentile mai usoare , mai subtiri si mai estetice decat cele standard.

MATERIALUL LENTILELOR
La inceput, materialul din care erau realizate toate lentilele de ochelari era sticla. Desi lentilele din sticla asigura o claritate extraordinara, ele sunt mai grele decat cele de plastic si se pot sparge usor, putand provoca leziuni grave ale ochilor. In anul 1947 apar primele lentilele din plastic. Acestea erau făcute dintr-un polimer de plastic numit CR-39. Datorita calitatilor sale optice, a costului sau mai scazut si a greutatii sale mici, plasticul CR 39 ramane si astazi cel mai utilizat material pentru lentilele de ochelari. Trei decenii mai tarziu apar primele lentile din policarbonat si erau folosite pentru ochelarii de protectie. Mai tarziu aceste lentile au devenit tot mai populare. Policarbonatul este mai usor si mult mai rezistent la socuri ceea ce il face materialul favorit pentru ochelarii copiilor sau a sportivilor.

TRATAMENTELE APLICATE
In functie de stilul tau de viata, exista mai multe tratamente ce se pot aplica lentilelor. Tratamentele aplicate pe lentile protejeaza impotriva zgarieturilor, reflexiilor, murdariei, prafului sau a apei, asigurand astfel o vedere clara si confortabila. Cel mai folosit tratament este cel anti-reflex. Persoanele care poarta ochelari sustin ca lentilele fara anti-reflex ofera un confort vizual redus si nu sunt estetice. Tratamentul anti-aburire este de asemenea foarte util. Purtatori de ochelari stiu cat de incomod este, in special iarna, cand intri intr-un magazin, in autobuz, cand faci sport sau cand pur si simplu bei o cana de ceai sa ti se abureasca lentilele.

LENTILELE ASFERICE
Lentilele asferice au o suprafata frontala mai complexa, care isi schimba gradual curbura din centru catre margine. Astfel lentilele asferice sunt lentile aplatizate, sunt mai netede, mai usoare si reduc aberatiile sferice produse de lentile, ceea ce reprezinta un beneficiu major pentru cei care au nevoie de lentile pentru dioptrii mai mari. Lentilele sferice standard pentru o hipermetropie mare maresc ochii, ceea ce face ca obiectele sa para mai mari si mai apropiate decat sunt in realitate. Lentilele sferice standard pentru o miopie mare fac exact opusul: fac atat lucrurile cat si ochii purtatorilor sa para mai mici. Lentilele asferice reduc foarte mult aceste efecte nedorite de marire si minimizare oferind o vedere clara si un aspect natural al ochiilor.

LENTILELE FOTOCROMATICE
La fel ca pielea, ochii nostri sunt sensibili la radiatiile UVA şi UVB ale soarelui, care pot provoca afectiuni oculare. Protectia si confortul vizual sunt esentiale in desfasurarea activitatilor noastre de zi cu zi. Lentilele fotocromatice sunt lentilele de ochelari care isi schimba culoarea. Ele se inchid la culoare atunci cand sunt expuse la soare si apoi revin treptat la starea initiala de transparenta, atunci cand intram in incapere. Expunerea unei persoane pe durata vietii sale la radiatiile ultraviolet este asociata adeseori cu aparitia cataractei mai tarziu in viata. Lentilele fotocromatice ofera confort vizual si protectie 100% impotriva radiatiilor UV.