O alimentatie sanatoasa, echilibrata, are un rol in mentinerea unei vederi bune, Vitamina A reprezentand cheia in multe tulburari oculare.Beta-carotenul, pe care organismul il converteste in vitamina A se gaseste in fructe si legume de culoare galbena si portocalie ( morcov, caise, mango, dovleci, cartofi dulci) si in verdeturi de culoare inchisa ca spanacul.

DEGENERAREA MACULARA

Provocata de deteriorarea unei parti a retinei, degenerarea maculara este o cauza majora a orbirii la persoanele in varsta.Unul dintre factorii de risc major este expunerea prelungita la lumina puternica, fapt care a adus la ipoteza ca deteriorarea retinei ar fi produsa de RADICALII LIBERI.

Deoarece se considera ca vitamina E si beta-carotenul ofera protectie impotriva actiunii radicalilor liberi, cercetarea s-a ocupat de alimentatia si alimentele bogate in acesti doi nutrienti.

Cercetatorii au descoperit ca gradul de degenerare era proportional mai scazut la persoanele care consumau mai multe verdeturi de culoare inchisa, care contin beta-caroten si doi carotenoizi inruditi, luteina si zeaxantina.Se crede ca acestia se acumuleaza in retina, filtrand razele de la cele doua capete ale spectrului luminos care deterioreaza ochiul in decursul anilor, iar acest lucru il face mai putin vulnerabil.

S-a confirmat ca unele vitamine si minerale intarzie degenerarea maculara:consumati multe fructe si legume proaspete, pentru vitamina C; germeni de grau, fructe de mare si leguminoase, pentru zinc ; carne slaba, carne de pasare si peste, nuci si alune, cereale integrale si verdeturi, pentru vitaminele din complexul B; includeti in dieta uleiurile de seminte presate la rece si avocado, pentru vitamina E.

CONJUNCTIVITA

Delicata membrana care acopera suprafata ochiului se poate inflama in urma unei infectii sau alergii, ducand la tulburarea numita conjunctivita.

Daca roseata formeaza un cerc in jurul partii frontale a ochiului, faptul se poate datora unei deficiente de riboflavina.Usturimea cu roseata si crapaturi la marginea exterioara a ochilor poate fi si ea un semn al deficientei acestei vitamine din complexul B, prezenta in lapte si cereale integrale.   

GLAUCOMUL

Cresterea tensiunii exercitate in interior de lichidul ocular poarta numele de glaucom.Este mai raspandit la persoanele peste 40 ani si este adesea ereditar.Printre simptome se numara vederea incetosata, un efect de halo in jurul luminilor si dificultatea de a vedea in intuneric.Glaucomul a fost pus in legatura cu o deficienta de tiamina, intalnita in carnea rosie de pasare si de peste, cereale integrale, leguminoase, nuci si alune, precum si de vitamina A, prezenta in abundenta in ficat si oua sau derivata din alimente vegetale de culoare portocalie, ce contin beta-caroten.

CATARACTA

Aceasta incetosare nedureroasa a cristalinului ocular se intalneste cel mai frecvent in randul persoanelor in varsta, dar poate aparea la persoane mai tinere din cauza unui rar defect metabolic.

Cataracta se considera a fi rezultatul oxidarilor care se petrec in cristalinul ocular, iar vitamina C ofera protectie impotriva acestui tip de degradare.Riboflavina, prezenta in lapte, cereale integrale si extras de drojdie, poate proteja la randul ei intrucatva, dupa cum  o poate face si un consum crescut de vitamina E si seleniu.Capacitatea ochiului de a metaboliza un zahar numit galactoza pare a descreste pe masura ce inaintam in varsta.Aceste lucru, combinat cu nivelul ridicat de galactoza in sange, ca in tulburarea ereditara numita galactozemie, poate de asemenea declansa formarea cataractei.

ALTE PROBLEME OCULARE

Diabeticii sunt predispusi la o tulburare in care capilarele retinei secreta lichid sau se sparg.Aceasta este o cauza majora a orbirii.S-a descoperit ca suplimentele de vitamina C au un efect protector asupra vaselor sangvine ale diabeticilor, deci un consum ridicat de vitamina C, din fructe si legume proaspete, ar putea sa amelioreze situatia.Un bun control general al diabetului pare a avea ca urmare reducerea complicatiilor oculare.

Urciorul- mica excrescenta rosie care apare pe glandele ce mentin genele umede- este provocat de bacterii si de regula ajunge la apogeu si se vindeca in cateva zile.Urcioarele repetate pot fi un semn al unei nutritii defectuoase, al stresuluisau al neglijarii igienei personale.