Ochii sunt cei mai importanti deoarece cu ajutorul lor percepem lumea inconjuratoare si comunicam cu cei din jurul nostru. Cele mai multe dintre femei acorda o atentie deosebita felului in care isi pot scoate in evidenta ochii. Produsele de machiaj pentru ochi sunt foarte apreciate de multe femei, ele pot imbunatati aspectul fizic si pot ascunde anumite defecte.
Tușul pentru gene si pleoape si fardurile pentru pleoape sunt o parte importanta din trusa de machiaj a majoritatea femeilor, iar utilizarea lor face parte din ritualul zilnic de infrumusetare. Cu toate acestea, daca nu se acorda atentie deosebita felului in care produsele sunt folosite, aplicarea machiajului poate fi daunatoare pentru ochi. In acest articol vom discuta despre masurile de siguranta pe care trebuie sa le luam atunci cand utilizam produse pentru machiajul ochilor, pentru a preveni anumite probleme care pot aparea din cauza folosirii necorespunzătoare a acestora.


Machiajul poate sa ne ofere un look extraordinar, insa daca produsele nu sunt intretinute si aplicate corespunzator, pot aparea problemele oculare neplacute, de la infectii oculare, pana la reactii alergice sau la leziuni grave la nivelul ochilor. Cele mai grave probleme oculare cauzate de aplicarea necorespunzatoare a produselor de machiaj ar putea duce inclusiv la leziuni ale corneei. Acest tip de leziuni provoaca de obicei durere si necesita, de cele mai multe ori, interventie medicala de urgenta. Alte tipuri de probleme care pot aparea din cauza produselor de machiaj si ingrijire a ochilor pot fi cauzate de bacterii care se dezvolta in interiorul recipientelor cosmetice sau pe suprafata aplicatoarelor de machiaj. In cazul in care nu se iau masuri de precautie atunci cand este aplicat machiajul, bacteriile pot fi transferate direct la ochi, cauzand diverse probleme. Folosirea necorespunzatoare a produselor de machiaj poate creste riscul de iritatii, leziuni la nivelul ochilor sau de infectii oculare. Sunt cateva aspecte importante de care sa tinem cont, pentru a evita aceste probleme neplacute.

Inainte de a cumpara produsele de machiaj, este foarte important ca intotdeauna sa verificam termenul de valabilitate. Inainte de culcare, machiajul trebuie elimininat complet, in special tusul pentru gene si rimelul. In cazul folosirii produselor demachiante pentru ochi, trebuie sa avem grija sa evitam ca acestea sa patrunda in ochi. Evita sa imparti produsele de machiaj cu alte persoane, pentru a elimina riscul transmiterii de infectii. Atunci cand testam in magazine diverse produse cosmetice pentru ochi, este bine sa utilizam intotdeauna un burete aplicator nou, care nu a mai fost folosit de altcineva inainte, sau, daca nu suntem sigure, sa evitam testarea acestor produse.

Nu trebuie adaugate lichide suplimentare sau alte substante in produsele de machiaj, mai putin in cazul in care acest lucru este specificat expres pe eticheta sau in prospect.
In cazul in care observam schimbari in culoarea sau mirosul produselor de machiaj, acestea trebuie aruncate.
Recipientele produselor trebuie inchise ermetic atunci cand nu sunt folosite.
In cazul unei infectii oculare (de exemplu in cazul in care avem o conjunctivita), nu trebuie utilizate produsele cosmetice iar produsele de machiaj utilizate pana la aparitia infectiei trebuie aruncate.
Deoarece bacteriile care cauzeaza infectii se dezvolta cu usurinta in medii umede sau lichide, produsele de machiaj trebuie inlocuite cel putin o data la trei luni.
In cazul in care exista tendite alergice, este recomandat sa nu folosim mai multe produse noi odata. Este de preferat sa incercam un singur produs si, daca nu observam nici o reactie alergica, putem incerca si alte produse. In cazul in care se observa o reactie alergica, trebuie sa verificam lista de ingrediente si sa consultam medicul. De asemenea, trebuie evitate produsele care contin substante chimice daunatoare sau netestate.
Inainte de aplicarea machiajului, trebuie sa ne asiguram ca avem fata si pleoapele perfect curate. Aplicarea machiajului trebuie realizata intotdeauna in afara liniei genelor si departe de ochi, pentru a evita blocarea glandelor sebacee ale pleoapei superioare sau inferioare. Aceste glande secreta ulei care protejeaza suprafata ochiului. Genele incarcate, pe care a fost aplicat tusul de gene, nu trebuie separate intre ele cu obiecte ascutite, deoarece exista riscul sa ne accidentam. Machiajul nu trebuie aplicat niciodata in timp ce ne aflam intr-un vehicul aflat in miscare, deoarece exista de asemenea riscul sa ne rănim.
Este de preferat sa evităm produsele de machiaj sub forma de pudra metalica, sclipici sau fulgi daca avem tendinta de a avea ochii uscati, deoarece aceste particule pot intra in ochi si ii pot irita si mai mult. Produsele de machiaj cu sclipici sunt o cauza frecventa de iritare a corneei sau de infectii, in special in cazul purtatoarelor lentilelor de contact.
Iata cateva sfaturi simple, de care este bine sa tinem cont atunci cand folosim produse de machiaj pentru ochi, pentru a evita riscul iritatiilor, leziunilor sau a infectiilor oculare. Tinand cont de aceste aspecte, ne putem bucura in siguranta de beneficiile pe care ni le aduc produsele de machiaj.