Posted on by Optivog Lens

Curățarea ochelarilor în fiecare zi este cel mai bun mod de a le prelungi durata lor de viață. În articolul ce urmează, vă prezentăm câteva sfaturi și modalitățile corecte de a curăța și de a întreține ochelarii. Zgârieturile vor apărea mai devreme sau mai târziu, de la utilizarea lor normală și expunerea la mediu. Dar ne putem păstra ochelarii în stare bună un timp mai îndelungat cu o îngrijire atentă și corectă.
Pentru ștergerea lentilelor nu se utilizează șervețele de hârtie, șervețele umede și/sau substanțe chimice (acetonă, spirt, soluție de curățat geamuri sau alte substanțe agresive similare) care pot deteriora tratamentele aplicate. Spălați lentilele sub jet de apă călduță (nu fierbinte) și săpun lichid (de mâini sau de vase), clătiți iar apoi ștergeți cu o lavetă moale și curată. Dacă nu aveți posibilitatea să le spălați (sunteți în mașină de exemplu) folosiți produse speciale în acest sens. În magazinele de optică se găsesc soluții speciale pentru îngrijirea lentilelor. Rama de ochelari se curăță la fel, cu apă călduță și săpun lichid. În timp, pe rama de ochelari se poate depune murdărie sau transpirație și este important să fie curățată periodic.
Evitați bazinele cu clor când purtați ochelarii. Clorul poate duce la deteriorarea tratamentelor aplicate pe lentile și poate decolora rama de ochelari.
Ochelarii nu se așează niciodată cu lentilele în jos pe suprafețe dure, nu se pun în buzunar sau în poșetă fără toc pentru a nu se zgâria sau presa. Este de preferat să îi așezați întotdeauna în tocul lor când nu îi purtați.
Evitați așezarea ochelarilor pe bordul autoturismului, în special atunci când sunt temperaturi ridicate. Temperatura ridicată poate să deterioreze tratamentele aplicate pe lentile. Tot din acest motiv, nu intrați cu ochelarii în interiorul saunei.
Verificați periodic șuruburile ramelor deoarece din cauza manevrelor repetate șuruburile se destrâng ducând la căderea lentilelor. Dacă observați că a căzut un șurub, nu încercați să îl înlocuiți cu scobitori, sârme, cuie, ace etc. (da, le-am văzut pe toate). Adresați-vă unui specialist pentru înlocuirea cu un alt șurub.
Manevrați ochelarii cu ambele mâini și nu îi așezați pe cap pentru a evita deformarea ramei.
Aveți grijă atunci când folosiți vopsea, parfum sau fixativ. Folosiți aceste produse departe de ochelari. Acestea sunt substanțe chimice care pot păta sau deteriora lentilele de ochelari.
Nu încercați să vă reglați/ reparați produsul acasă. Adresați-vă unui specialist dacă întâmpinați probleme.
Singura modalitate de a înlătura zgârieturile fine de pe lentile este trimiterea lor la producător (dacă acest lucru este posibil) care va reaplica tratamentele de pe suprafața lentilelor. Orice altă variantă găsită pe internet (bicarbonat de sodiu, pastă de dinți, ceară pentru mașini, spray de geamuri etc.) nu face decât să înrăutățească situația și să ajungeți cu lentilele deteriorate complet.