Posted on by Optivog Lens

Indiferent de diagnosticul oferit de medicul oftalmolog sau de optometrist, atunci când primim prescripția pentru ochelari observăm că pe ea apar o serie de abrevieri și termeni necunoscuți. În articolul ce urmează vă prezentăm acești termeni:

OD - Aceasta este o abreviere de la termenul "oculus dexter" care este termenul latin pentru "ochiul drept". Această abreviere se potrivește și în limba română pentru "ochiul drept".

OS - Abreviere de la termenul latin "oculus sinister", termen pentru "ochiul stâng". La fel ca și în cazul ochiului drept, această abreviere se potivește și în limba română pentru "ochiul stâng".

AO - Pe unele prescipții pentru ochelari, apare termenul "AO". Acest termen este o abreviere pentru "ambii ochi".

SF sau SPH - Acest termen reprezintă puterea lentilelor, măsurată în dioptrii, atunci când se corectează miopia sau hipermetropia. Dacă numărul de la această rubrică este notat cu semnul minus "-" înseamnă că aveți miopie iar daca numărul este notat cu semnul plus "+" înseamnă că aveți hipermetropie. 

CIL sau CYL - Această valoare este necesară atunci când se dorește a se indica puterea lentilelor, măsurată în dioptrii, atunci când se corectează astigmatismul. Numărul din această coloană poate fi precedat de semnul minus "-" pentru corectarea  miopiei cu astigmatism sau de semnul plus "+" pentru corectarea hipermetropiei cu astigmatism. Puterea cilindrului apare întotdeauna după puterea sferică într-o rețetă pentru ochelari. 

AX (AXA) - Este un număr de la 1 la 180 și apare doar în cazul în care aveți astigmatism.

ADD (Adiția) - Reprezintă puterea adăugată prescripției pentru distanță, atunci când este necesar o pereche de ochelari în plus și pentru apropiere. Ea este întotdeauna cu semnul plus "+" , chiar dacă nu este notată astfel și poate să varieze de la +0.75 D la +3.0 D și are aceeași putere pentru ambii ochi.

PRISMA - Aceasta este puterea prismatică şi este prescrisă pentru a compensa problemele de aliniere a ochilor. Doar un procent mic de prescripții pentru ochelari include prisma.

DP (Distanta inter-pupilară) - Aceasta apare la finalul prescripției și indică distanța dintre centrele pupilelor celor doi ochi. Pe unele prescipții apare pentru fiecare ochi în parte iar pe altele pentru ambii ochi. Această valoare este foarte importantă pentru realizarea corectă a ochelarilor.