Posted on by Optivog Lens

Conjunctivita reprezinta inflamatia sau infectia conjunctivei. Ea poate afecta unul sau ambii ochi. Unele forme de conjunctivita pot fi extrem de contagioase si usor de raspandit. 

Conjunctivita  poate fi cauzată de o infectie bacteriana sau virala. Ea poate aparea, de asemenea, din cauza unei reactii alergice la iritantii din aer, cum sunt polenul sau fumul, clorul din bazinele de inot sau ingrediente ale produselor cosmetice sau alte produse care vin in contact cu ochii. 

Simptomele conjunctivite: senzație de nisip, de mancarime sau arsura in unul sau in ambii ochi, secretii groase la nivelul unui ochi sau a ambilor ochi, lacrimare excesiva, pleoape umflate, inrosirea mucoasei conjunctivale si sensibilitate crescuta la lumina.

Cauza apariției conjunctivitei variază în funcție de agentul declanșator. Există trei categorii principale de conjunctivită: infecțioasă, alergică sau chimică.

Conjunctivita infecțioasă:este adesea cauzata de bacterii streptococicesau stafilococice prezente în sistemul respirator sau în propria piele. De asemenea, infecția poate apărea prin transmiterea acesteia de la insecte, igienă precară, contactul fizic cu alte persoane contaminate sau utilizarea produselor de machiaj pentru ochi contaminate.

Conjunctivita alergică:apare mai frecvent în rândul persoanelor care au deja alergii sezoniere și care, la un moment dat, vin în contact cu o substanță care declanșează o reacție alergică la nivelul ochilor.

Conjunctivita chimica: poate fi cauzată de iritanți, cum ar fi poluarea aerului, clorul din piscine și expunerea la substanțe chimice nocive.

Odată ce infecția a fost diagnosticată, urmați câteva sfaturi utile: nu atingeți ochii cu mâinile, spălați-vă bine și în mod frecvent pe mâini, schimbați prosopul în fiecare zi și nu îl folosiți la comun, renunțați la cosmeticele pentru ochi, în special la rimel, nu folosiți produsele cosmetice pentru ochi sau alte produse de îngrijire personală ale altei persoane, urmați întocmai sfaturile specialistului referitoare la îngrijirea și întreținerea lentilelor de contact.

Conjunctivita poate fi diagnosticată printr-un examen oftalmologic complet. Oftalmologul poate determina dacă aveți conjunctivită și vă poate recomanda opțiunile de tratament.