Machiajul și sănătatea ochilor
Ochii sunt cei mai importanți deoarece cu ajutorul lor percepem lumea înconjurătoare și comunicăm cu cei din jurul nostru. Cele mai multe dintre femei acordă o atenție deosebită felului în care își pot scoate în evidență ochii. Produsele de machiaj pentru ochi sunt foarte apreciate de multe femei, ele pot îmbunătăți aspectul fizic și pot ascunde anumite defecte. Tușul pentru gene și pleoape și fardurile pentru pleoape sunt o parte importantă din trusa de machiaj a majoritatea femeilor, iar utilizarea lor face parte din ritualul zilnic de înfrumusețare. Cu toate acestea, dacă nu se acordă atenție deosebită felului în care produsele sunt folosite, aplicarea machiajului poate fi dăunătoare pentru ochi. În acest articol vom discuta despre măsurile de siguranță pe care trebuie să le luăm atunci când utilizăm produse pentru machiajul ochilor, pentru a preveni anumite probleme care pot apărea din cauza folosirii necorespunzătoare a acestora.
Machiajul poate să ne ofere un look extraordinar, însă dacă produsele nu sunt întreținute și aplicate corespunzător, pot apărea problemele oculare neplăcute, de la infecții oculare, până la reacții alergice sau la leziuni grave la nivelul ochilor. Cele mai grave probleme oculare cauzate de aplicarea necorespunzătoare a produselor de machiaj ar putea duce inclusiv la leziuni ale corneei. Acest tip de leziuni provoacă de obicei durere și necesită, de cele mai multe ori, intervenție medicală de urgență. Alte tipuri de probleme care pot apărea din cauza produselor de machiaj și îngrijire a ochilor pot fi cauzate de bacterii care se dezvoltă în interiorul recipientelor cosmetice sau pe suprafața aplicatoarelor de machiaj. În cazul în care nu se iau măsuri de precauție atunci când este aplicat machiajul, bacteriile pot fi transferate direct la ochi, cauzând diverse probleme.
Folosirea necorespunzătoare a produselor de machiaj poate crește riscul de iritații, leziuni la nivelul ochilor sau de infecții oculare. Sunt câteva aspecte importante de care să ținem cont, pentru a evita aceste probleme neplăcute.
Înainte de a cumpăra produsele de machiaj, este foarte important ca întotdeauna să verificăm termenul de valabilitate. Înainte de culcare, machiajul trebuie elimininat complet, în special tușul pentru gene și rimelul. În cazul folosirii produselor demachiante pentru ochi, trebuie să avem grijă să evităm ca acestea să pătrundă în ochi.
Evită să împarți produsele de machiaj cu alte persoane, pentru a elimina riscul transmiterii de infecții.
Atunci când testăm în magazine diverse produse cosmetice pentru ochi, este bine să utilizăm întotdeauna un burete aplicator nou, care nu a mai fost folosit de altcineva înainte, sau, dacă nu suntem sigure, să evităm testarea acestor produse.
Nu trebuie adăugate lichide suplimentare sau alte substanțe în produsele de machiaj, mai puțin în cazul în care acest lucru este specificat expres pe etichetă sau în prospect.
În cazul în care observăm schimbări în culoarea sau mirosul produselor de machiaj, acestea trebuie aruncate.
Recipientele produselor trebuie închise ermetic atunci când nu sunt folosite.
În cazul unei infecții oculare (de exemplu în cazul în care avem o conjunctivită), nu trebuie utilizate produsele cosmetice iar produsele de machiaj utilizate până la apariția infecției trebuie aruncate.
Deoarece bacteriile care cauzează infecții se dezvoltă cu ușurință în medii umede sau lichide, produsele de machiaj trebuie înlocuite cel puțin o dată la trei luni.
În cazul în care există tendițe alergice, este recomandat să nu folosim mai multe produse noi odată. Este de preferat să încercăm un singur produs și, dacă nu observăm nici o reacție alergică, putem încerca și alte produse. În cazul în care se observă o reacție alergică, trebuie să verificăm lista de ingrediente și să consultăm medicul. De asemenea, trebuie evitate produsele care conțin substanțe chimice dăunătoare sau netestate.
Înainte de aplicarea machiajului, trebuie să ne asigurăm că avem fața și pleoapele perfect curate. Aplicarea machiajului trebuie realizată întotdeauna în afara liniei genelor și departe de ochi, pentru a evita blocarea glandelor sebacee ale pleoapei superioare sau inferioare. Aceste glande secretă ulei care protejează suprafața ochiului. Genele încărcate, pe care a fost aplicat tușul de gene, nu trebuie separate între ele cu obiecte ascuțite, deoarece există riscul să ne accidentăm. Machiajul nu trebuie aplicat niciodată în timp ce ne aflăm într-un vehicul aflat în mișcare, deoarece există de asemenea riscul să ne rănim.
Este de preferat să evităm produsele de machiaj sub formă de pudră metalică, sclipici sau fulgi dacă avem tendința de a avea ochii uscați, deoarece aceste particule pot intra în ochi și îi pot irita și mai mult. Produsele de machiaj cu sclipici sunt o cauză frecventă de iritare a corneei sau de infecții, în special în cazul purtătoarelor lentilelor de contact.
Iată câteva sfaturi simple, de care este bine să ținem cont atunci când folosim produse de machiaj pentru ochi, pentru a evita riscul iritațiilor, leziunilor sau a infecțiilor oculare. Ținând cont de aceste aspecte, ne putem bucura în siguranță de beneficiile pe care ni le aduc produsele de machiaj.