Alegerea lentilelor pentru ochelari
Mai devreme sau mai târziu, pentru fiecare dintre noi, apare nevoia ochelarilor de vedere. În ziua de azi la achiziționarea unei perechi de ochelari trebuie să alegem dintr-o gamă foarte largă de produse. Atunci când achiziționăm ochelarii de vedere, lentilele și ramele pe care le alegem pentru ochelarii noştrii determină confortul și protecția pe care dorim să le avem. Ramele sunt importante din punct de vedere al aspectului şi al confortului, dar lentilele pe care le alegem sunt cheia pentru o vedere perfectă. Una dintre erorile pe care le facem de cele mai multe ori când achiziţionăm o pereche de ochelari de vedere este faptul că nu acordăm îndeajunsă atenţie lentilelor. Perechea perfectă de ochelari trebuie să ne ofere cea mai bună claritate, cea mai bună protecție, cel mai bun confort și să aibă un aspect estetic plăcut. Achiziţionarea lentilelor pentru ochelari poate părea descurajantă datorită multiplelor variante disponibile și pentru că trebuie să ținem cont de mai mulți factori ca materialul lentilelor, indicele de refracție sau tratamentele aplicate. Trebuie să ne informăm din surse de încredere asupra caracteristicilor esenţiale ale fiecărui tip de lentile şi să le alegem pe cele potrivite nevoilor, stilului nostru de viață şi preferinţelor noastre și astfel ne vom bucura de o vedere clară și naturală, în fiecare zi!
CONTROLUL OFTALMOLOGIC
Vizita la cabinetul oftalmologic este esențială pentru sănătatea ochiilor și nu ar trebui neglijată. Vederea încețoșată, durerea de cap, o stare de amețeală sau oboseală oculară sunt semne care indică prezența unei afecțiuni oculare. Principalele cauze ale vederii încețoșate sunt viciile de refracție (miopia, hipermetropia, astigmatismul) sau prezbiopia. Când unul dintre aceste simptome apar este necesară o consultație la medicul oftalmolog sau optometrist. Putem întreţine sănătatea ochilor cu o simplă vizită anuală la optometrist și astfel nu va trebui să suportăm simptomele neplăcute ale unei afecțiuni oculare.
INDICELE DE REFRACȚIE
Indicele de refracție al lentilei reprezintă gradul de subțiere a acesteia. Lentilele de ochelari cu indice de refracție ridicat sunt cea mai potrivită alegere atunci când ne dorim o pereche de ochelari cu lentile confortabile, atractive, mai subțiri și mai ușoare decât cele convenționale. Aceste lentile sunt recomandate în special în dioptriile mari, unde lentilele sunt mai groase. Lentilele din plastic cu indice de refracție ridicat reflectă lumina mult mai eficient, ceea ce înseamnă mai puțin material necesar pentru a corecta același tip de eroare de refracție, rezultând lentile mai ușoare, mai subțiri și mai estetice decât cele standard.
MATERIALUL LENTILELOR
La început, materialul din care erau realizate toate lentilele de ochelari era sticla. Deși lentilele din sticlă asigură o claritate extraordinară, ele sunt mai grele decât cele de plastic și se pot sparge ușor, putând provoca leziuni grave ale ochilor. În anul 1947 apar primele lentilele din plastic. Acestea erau realizate dintr-un polimer de plastic numit CR-39. Datorită calităţilor sale optice, a costului său mai scăzut și a greutății sale mici, plasticul CR-39 rămâne şi astăzi cel mai utilizat material pentru lentilele de ochelari. Trei decenii mai târziu apar primele lentile din policarbonat și erau folosite pentru ochelarii de protecție. Mai târziu aceste lentile au devenit tot mai populare. Policarbonatul este mai uşor şi mult mai rezistent la șocuri ceea ce îl face materialul favorit pentru ochelarii copiilor sau a sportivilor.
LENTILELE FOTOCROMATICE
La fel ca pielea, ochii noştri sunt sensibili la radiaţiile UVA şi UVB ale soarelui, care pot provoca afecțiuni oculare. Protecția și confortul vizual sunt esențiale în desfășurarea activităţilor noastre de zi cu zi. Lentilele fotocromatice sunt lentilele de ochelari care îşi schimbă culoarea. Ele se închid la culoare atunci când sunt expuse la soare şi apoi revin treptat la starea iniţială de transparenţă, atunci când intrăm în încăpere. Expunerea unei persoane pe durata vieţii sale la radiațiile ultraviolet este asociată adeseori cu apariţia cataractei mai târziu în viaţă. Lentilele fotocromatice oferă confort vizual și protecție 100% împotriva radiațiilor UV.
TRATAMENTELE APLICATE
În funcție de stilul tău de viață, există mai multe tratamente ce se pot aplica lentilelor. Tratamentele aplicate pe lentile protejează împotriva zgârieturilor, reflexiilor, luminii albastre provenită de la ecrane digitale, murdăriei, prafului sau a apei, asigurând astfel o vedere clară și confortabilă. Cel mai folosit tratament este cel antireflex. Persoanele care poartă ochelari susțin că lentilele fără antireflex oferă un confort vizual redus și nu sunt estetice. Tratamentul anti-aburire este de asemenea foarte util. Purtători de ochelari știu cât de incomod este, în special iarna, când intri într-un magazin, în autobuz, când faci sport sau când pur și simplu bei o cană de ceai să ți se aburească lentilele.
LENTILELE ASFERICE
Lentilele asferice au o suprafață frontală mai complexă, care își schimbă gradual curbura din centru către margine. Astfel lentilele asferice sunt lentile aplatizate, sunt mai netede, mai ușoare și reduc aberațiile sferice produse de lentile, ceea ce reprezintă un beneficiu major pentru cei care au nevoie de lentile pentru dioptrii mai mari. Lentilele sferice standard pentru o hipermetropie mare măresc ochii, ceea ce face ca obiectele să pară mai mari și mai apropiate decât sunt în realitate. Lentilele sferice standard pentru o miopie mare fac exact opusul: fac atât lucrurile cât și ochii purtătorilor să pară mai mici. Lentilele asferice reduc foarte mult aceste efecte nedorite de mărire și minimizare oferind o vedere clară și un aspect natural al ochiilor.
Vino în magazinele noastre de optică din Arad, Satu Mare, Chișineu-Criș sau Negrești Oaș și află de la specialiștii noștri care sunt lentilele potrivite pentru tine.